VIDEO Casa printată 3D în care te-ai putea muta, dacă te-ai săturat de viața la bloc

de: Ozana Mazilu
21 07. 2020

Cea mai mare imprimantă 3D din Europa a creat o întreagă casă, înaltă de două etaje, o realizare a companiei belgiene de construcții durabile Kamp C. Potrivit companiei, este cea mai mare casă tipărită dintr-o dată, cu o imprimantă fixă, din istorie.

Imprimanta de 9 pe 9 metri funcționează la fel ca alte imprimante 3D mai mici – cu excepția că folosește un beton special amestecat, pentru a construi strat după strat. Un astfel de proces are avantaje cheie față de construcțiile convenționale: este semnificativ mai rapid, este mult mai eficient cu utilizarea materialelor și ar putea chiar reduce costurile de construcție.

„Rezistența la compresie a materialului este de trei ori mai mare decât cea a cărămizii convenționale de construire rapidă”, a declarat pentru New Atlas Marijke Aerts, managerul de proiect. „Pe lângă fibrele din beton, cantitatea de armătură de metal folosită este extrem de limitată. Ca urmare a tehnologiei de imprimare utilizate, cofrajul plan din oțel a fost redundant, economisind aproximativ 60% din materiale, timp și buget”, a explicat el.

Casa în care chiar poți locui

Casa cu două etaje de 90 de metri pătrați este mai mult decât o structură locuibilă, este suficient de mare din punct de vedere tehnic și chiar oferă dotări durabile, cum ar fi panourile solare și încălzirea în pardoseală.

„Tipărirea acestei clădiri este o premieră mondială în domeniul construcțiilor”, a declarat Emiel Ascione, manager de proiect la Kamp C, pentru Digital Trends. „Arată industriei construcțiilor accesibilitatea și potențialul acestei tehnici”, completează acesta.

Casa printată – dau asigurări experţii – este la fel de solidă ca una tradiţională. Iar costurile cu utilajul de printare, e drept, scump, pot fi amortizate, după ce mai multe astfel de clădiri vor fi predate la cheie.

Imprimanta controlată de computer, în valoare de 300.000 de euro, a urmat cu cea mai mare precizie proiectul, ridicând zidurile în mai puţin de două zile şi jumătate, mai exact 58 de ore.